Soptík MHJ 2015

Prezidium Moravské hasičské jednoty pořádá každoročně v závěru roku netradiční soutěž mladých hasičů s názvem „SOPTÍK“. Ani letos tomu nebylo jinak. V sobotu 12. prosince přijelo do Zastávky soutěžit rekordních 310 mladých hasičů z celé Moravy. Své síly změřili ve čtyřech kategoriích (přípravka, mladší žáci, starší žáci a dorost). Pro úspěšné absolvování závodu musel každý zvládnout hned několik disciplín. Šlo o prokázání vědomostí z oblasti požární ochrany, znalost grafických značek, Morseovy abecedy a otázky z topografie, připraven byl také test z pravidel silničního provozu, ze zdravovědy a ochrany životního prostředí. Nechyběla uzlová štafeta, rozvinutí hadice na cíl a šplh na laně nebo na tyči.

Všichni soutěžící letos zvládli jednotlivé disciplíny v rekordním čase a vedli si velmi dobře. Prokázali znalosti, které načerpali na oddílových schůzkách, a proto byly bodové rozdíly někdy velmi těsné. Stalo se dokonce, že se na stejném místě umístilo hned několik dětí.

Ohodnocení a umístění však nebylo nejdůležitější. Opět se všichni setkali se svými kamarády z ostatních hasičských sborů. Nechyběla také oblíbená „zumba“ písnička, na kterou tančí úplně všichni, dokonce i hasičský prezident. Kdo ji náhodou neznal, připojil se a zvládl ji i bez tréninku. Společně prožitý den si užili naprosto všichni a odjížděli spokojeni, protože každý soutěžící si přivezl výhru podle svého vlastního výběru.